• Podpiwki
  • »
  • Żywiec Porter Mocny Trunek
  •  Żywiec Porter Mocny Trunek

    Żywiec Porter Mocny Trunek

    • 25.08.2016
    #14
    Piwo Żywiec Porter to trunek dosyć mocny jak na piwo – zawartość alkoholu stanowi tutaj 9,5%. Jego smak jest bardzo mocny i treściwy, wyczuwa się w nim nutę palonego słodu oraz aromat kawowo-karmelowy. Porter warzony jest na bazie słodu monachijskiego i kombinacji jasnych oraz specjalnych słodów. Fermentowany w kadziach otwartych. To co charakterystyczne przy produkcji Żywca Porter, to jego dosyć długi czas leżakowania. Wynosi bowiem nawet do sześciu miesięcy. Receptura Portera powstała jeszcze w 1881 roku. Wymyślił ją Juliusz Wagner, który to pełnił funkcję naczelnego piwowara Arcyksiążęcego Browaru w Żywcu. To właśnie były początki tego piwa, które początkowo produkowane było w Żywcu. Jednak kiedy zmianie uległ system produkcji w żywieckim browarze, produkcję Portera przeniesiono do Cieszyna, gdzie zachowały się te tradycyjne urządzenia piwowarskie.
    • Alkohol
    • 9,5%
    • Pochodzenie:
    • Polska
    • OCENA:
    • 5.0
    • star star star star star
    • Ilość Ocen
    • 1
    Oceń sam
    • Wygląd
    • Aromat
    • Posmak
    • Ogólna
    Opinie innych użytkowników

    Zostaw pierwszy komentarz

    u-image
    • Token